Connect with us

DigiShots

Wende van de Zunne is hengsten de baas bij finale KFPS Sportcompetitie Tuigen

KFPS Hengstenkeuring

Wende van de Zunne is hengsten de baas bij finale KFPS Sportcompetitie Tuigen

Wende van de Zunne is hengsten de baas bij finale KFPS Sportcompetitie Tuigen

De vrijdagmiddag tijdens de KFPS Hengstenkeuring in Leeuwarden stond in teken van de finales van de Horses2Fly KFPS Sportcompetitie Tuigen. Het waren Rinse P.J., Ulbe 506, Wende van de Zunne en Ysbrand P. J. die de kampioenschapstitels in hun respectievelijke rubrieken mee naar huis mochten nemen. Het was de merrie Wende van de Zunne die de hengsten de baas was. De elegantie en het extreem gebruik van het achterbeen deed de jury besluiten Wende algeheel kampioen te maken. “Ze heeft enorm veel looplust”, complimenteerde Henk Hammers de merrie, die in eigendom is van de Amerikaanse Rosanne Palermo die zelf in Leeuwarden de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen. “Dat ze vier hengsten de baas is blijft wel heel bijzonder.”

De competitie voor de tuigsport wordt verreden onder de vlag van de KFPS sportcompetitie. Er kan deelgenomen worden aan vier rubrieken en over een drietal selectiewedstrijden kunnen deelnemers punten vergaren. Twee wedstrijden moeten verplicht gereden worden om naar de finale in Leeuwarden te mogen.

Rinse P. J. wint Young Riders

Berber van der Veer, Richard Hofstra of JR Bouwman? De finale van de Young Riders Horses2fly KFPS Sportcompetitie Tuigen was op voorhand spannend. Richard Hofstra kwam voortvarend binnen met GPD Teade (v. Tsjitse 387). Berber van der Veer deed er met Rinse P. J. (v. Thorben 466) een schepje bovenop. Tijdens de overkamping reed Berber met lef en showde Rinse veel kadans en een fraai front en greep daarmee het kampioenschap. Het reservekampioenschap was voor Richard Hofstra, de derde plaats voor JR Bouwman met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus 441) die eveneens de stijlprijs won.

Berber van der Veer – Rinse P.J. KFPS Hengstenkeuring 2020 © DigiShots
Berber van der Veer – Rinse P.J. KFPS Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Ulbe 506

Het was Ulbe 506 (v. Anders 451) die de competitie voor 5-/6-jarige hengsten en ruinen won. Voorbrenger Sybren Minkema was helemaal uitgelaten. “Er valt wat spanning van me af. Ulbe is wel een stamboekhengst, en hier zitten allemaal fokkers op de tribune, dus ik wilde hem wel goed laten zien”, laat hij weten aan Phryso. Ulbe showde veel takt en gebruikte zijn achterbeen sterk.

De overkamping ging tussen Ulbe en de uiteindelijke reservekampioen Tjabe van de Demro Stables (v. Tsjalle 454), die met Age Okkema aan de leidsels imponeerde in zijn voorbeengebruik.

Sybren Minkema – Ulbe 506 KFPS Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Wende van de Zunne wint merrierubriek

De merrie-finale werd gewonnen door Wende van de Zunne (v. Alwin 469) met Henk Hammers. De finalestrijd won Wende met haar enorme beweging en hele sterke achterbeen voor de zichtbaar drachtige Silke fan Teakesyl (v. Maurits 437) en Hendrik Eppinga. Onder toeziend oog van haar Amerikaanse eigenaren wist Wende met de laatste krachtige en takmatige ronden de doorslag te geven voor het kampioenschap. De derde plek was voor Zafirah van de Lits (v. Hessel 480) van Albert Minkema.

Henk Hammers – Wende van de Zunne KFPS Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

Vierjarige hengsten & ruinen

De strijd in de rubriek voor vierjarige hengsten & ruinen ging vooral tussen Wer ien W. (v. Tsjalle 454) met Age Okkema en Ysbrand P. J. (v. Gerben 479) met Udo de Haan. Waar Wer ien W. vooral indruk maakte met zijn voorbeengebruik, wisten Ysbrand P.J. en Udo hun hoofd koel te houden en daarmee takt en balans te bewaken en daarmee de jury te overtuigen om uiteindelijk met één punt meer de tuigcompetitie te winnen.

Bron: Phryso.com

Udo de Haan – Ysbrand P.J. KFPS Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

More in KFPS Hengstenkeuring

Newsletter

To Top
error: De inhoud van deze website is beschermd!